Lasă un comentariu

Dezvoltatorii imobiliari incep sa vanda apartamentele doar dupa finalizarea proiectelor


Pentru a evita posibile probleme legate de imagine, In umbra scandalului desfasurat pe parcursul ultimilor doi ani in jurul ansamblului Planorama din zona Doamna Ghica, isi vedea de treaba, nestingherit de presa, un alt complex de blocuri ce se ridica in imediata apropiere. Inceput cu un an mai tarziu comparativ cu Planorama, Doamna Ghica Plaza a anuntat finalizarea, in maximum doua saptamani, a lucrarilor de finisaj si inceperea amenajarii spatiilor verzi. Imaginea nefasta pe care a proiectat-o asupra zonei Doamna Ghica esecul ansamblului Planorama nu l-a descu­rajat pe dezvoltatorul vecin Romfelt Real Estate sa-si vada de treaba. Pe alocuri gelos pentru atentia acordata de catre mass-media unor proiecte de mai mica dimensiune, alteori bucuros ca a evitat problemele care i-au pandit si, uneori, lovit pe alti dezvoltatori de apartamente, chiar din imediata vecinatate, Avi Shloush, directorul general al Romfelt Real Estate, nu si-a ascuns satisfactia de a duce la bun sfarsit unul dintre cele mai ambitioase proiecte rezidentiale din Capitala.

image001Ideea cu care a fost pornit proiectul Romflet Plaza (rebotezat Doamna Ghica Plaza) in 2007 a fost aceea de a nu vinde off plan, ci doar dupa finalizare. Dupa cum afirma Avi Shloush, acest fapt con­stituie acum un avantaj competitiv si de imagine in fata competitorilor. „Romanii nu mai solicita locuinte off plan, vor sa vada exact cum arata pe viu aparta­men­tul, calitatea sa, precum si a impreju­rimilor sale”, explica Shloush.

Totodata, asta a permis managementului sa evite o serie de probleme de imagine care ar fi putut aparea din partea clientilor. Pro­bleme legate fie de nerespectarea terme­nilor de predare, fie de diferenta de pret generata de trendul pietei, de modifi­carea cursului valutar sau a ratei infla­tiei, lucruri inerente in perioada scursa intre contractare si plata finala (16-18 luni). Multe ansambluri au astazi o problema de imagine tocmai din cauza clientilor nemultumiti.

In vremuri de criza, creditorii sunt foarte reticenti cu acei solicitanti de finantare care s-au dovedit neloiali in raport cu propriii clienti. Reprezentantul Romfelt spune ca „multi dezvoltatori care astazi au pro­bleme nu au fost prudenti. Au exagerat potentialul pietei, s-au aruncat pe prea multe proiecte pe care le-au inceput in paralel, mizand pe continuitatea van­zarilor in sistem off plan. Atunci cand a venit criza, multi au spus ca nu mai au bani. Si pe buna dreptate, chiar nu mai au!”, spune Shloush.

33% vandut

Compania imobiliara Romfelt Real Estate a finalizat ansamblul rezidential Doamna Ghica Plaza, totalizand 616 apar­tamente, si vizeaza pana la finele anului viitor vanzarea intregului complex.

„Am finalizat constructia comple­xului si am inceput sa verificam fiecare apartament pentru a le livra consu­ma­torilor finali. Prima familie se va muta in complex la sfarsitul lunii decembrie sau inceputul lunii ianuarie”, a declarat directorul general al Romfelt Real Estate.

Avi Shloush a mentionat ca pana in prezent, din august 2007 de cand a in­ceput constructia complexului, au fost vandute 33% din locuinte, explicand ca ponderea redusa se datoreaza faptului ca actionarii companiei s-au bazat mai mult pe vanzarea dupa finalizarea pro­iectului.

„Am crescut echipa de vanzari si am inceput sa vindem agresiv in ultima pe­rioada. Astfel ca, in ultima luna si ju­matate, am vandut cate un apar­ta­ment pe zi”, a spus reprezentantul dez­vol­tatorului. Acesta afirma ca a renuntat la serviciile agentiilor din cauza lipsei de profesionalism. „Daca ii sunam sa-i in­treb de Romfelt Plaza constatam ca nu stiu despre ce este vorba”, explica Avi Shloush.

In opinia sa, in urmatorii doi-trei ani, in Bucuresti nu vor mai fi finalizate pro­iecte rezidentiale de dimensiuni mari din cauza dificultatilor financiare, astfel ca sunt sanse mari ca in urmatorul an toate locuintele din ansamblul dez­voltat de Romfelt sa fie vandute.
„Va fi cerere foarte mare pentru ast­fel de apartamente. Sunt romani care se intorc din Germania, Italia sau Spania care vor sa cumpere apartamente in Bu­curesti”, a afirmat reprezentantul dez­voltatorului.

El a adaugat ca, pe langa aparta­men­tele vandute consumatorului final, in urmatoarele zile compania va anunta vanzarea unui pachet de apartamente catre un fond de investitii international.

„Trebuie sa semnam documentele finale si vom vinde fondului aproxi­mativ 35 de apartamente. Avantajul este ca fondul ne va plati toti banii odata. Aceste locuinte vor fi inchiriate, pro­babil, pentru o perioada de trei ani, dupa care investitorul le va vinde”, a afirmat Shloush, fara a dezvalui numele fondului.

Totusi, estimeaza reprezentantul Romfelt, investitorul isi va asigura din exploatarea acestor locuinte un yield de cel putin 8%-10%. Compania ofera diverse promotii pentru vanzarea locuintelor, astfel ca locuinta cea mai ieftina se vinde acum cu 56.700 de euro, plus TVA, iar cea mai scumpa ajunge la 152.000 de euro, plus TVA, iar pretul mediu pe metrul patrat este de 1.000 de euro, fata de 1.200 de euro la inceperea vanzarilor.

Romfelt Real Estate este controlata de firma slovena Aktiva Nalobze in pro­portie de 44,85%, printre actionari numa­randu-se Cristian Sima (care controleaza firma de brokeraj WBS Securities), cu 9%, Dan Pascariu (presedintele CA al Uni­Credit Tiriac), cu 7,37%, si Adrian Lustig (scriitor si om de afaceri), cu 10,83%. Doamna Ghica Plaza a fost finantat de Alpha Bank, investitia totala pentru constructie fiind de 75 de milioane de euro.

In urmatorii ani, bancile vor fi reticente

In ceea ce priveste evolutia preturilor la locuinte in Romania in urmatoarea perioada, Shloush apreciaza ca acestea vor creste din cauza ofertei reduse de pe piata pentru locuintele noi, acelasi trend urmand sa se inregistreze si pe seg­men­tul vechi, mai ales ca urmare a intro­ducerii programului „Prima casa”.

In urmatorii doi, maximum trei ani, bancile vor fi extrem de reticente in a cre­dita constructia de noi locuinte. „Nu vor­besc despre micile proiecte, ci de an­samblurile mari, cu peste 600 de unitati lo­cative”, precizeaza Shloush. Prac­tic, asta inseamna ca, in urmatorii ani, livrarea de noi locuinte va avea ca provenienta fina­lizarea proiectelor ince­pute in urma cu doi-trei ani. Apoi vom avea o prabusire brus­ca a ritmului de noi livrari, urmate, in mod firesc, de o noua cursa a pretu­rilor. In scurt timp, in repertoriul agen­tiilor imobiliare din nou va deveni popu­lar refrenul „cererea care depaseste oferta”.

Ce se mai vinde in zona

In afara de Doamna Ghica Plaza, un proiect care cuprinde noua blocuri cu 616 apartamente, din care unul este a doua cea mai inalta cladire de locuit (78 metri) existenta in Bucuresti (impreuna cu turnul Asmita), in zona mai exista alte cateva proiecte de ansambluri rezi­dentiale.

Dintre acestea, cel mai notoriu este Planorama. Proiectul ce cuprinde peste 1.000 de locuinte a fost lansat de Euro Habitat in urma cu patru ani. In prezent, lucrarile la acest ansamblu sunt sistate, iar clientii incearca sa se or­ganizeze intr-o asociatie care sa dea in judecata dezvoltatorul pentru recupe­rarea banilor.

Un alt proiect important din zona, Obor Towers, cuprinde 125 de aparta­mente in doua imobile cu 10, respectiv 14 etaje. Preturile aici variaza intre 70.000 de euro pentru cea mai mica gar­soniera (60 mp) si 175.000 de euro pen­tru un apartament cu trei camere (147 mp).

yS6QNmv_LFcsource: InfoPortal.ro

Reclame

About Author

Consultant vanzari mobilier profesional pe domeniul horeca.

Comenteaza...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: