Lasă un comentariu

Foaia Transilvana – Akademia datoriilor


Dezvoltatorul mallului din Hasdeu, somat în instanţă să-si plătească sumele restante

Pe numele dezvoltatorului imobiliar SC Nisco Invest, firma care se ocupă de construirea viitorului mall din ansamblul studenţesc Hasdeu, au fost emise mai multe somaţii de plată de la diverse firme care au lucrat pe şantierul proiectului imobiliar şi nu au mai fost plătite. Una dintre societăţile care cer bani de la SC Nisco Invest a deschis şi un proces în care cere insolvenţa dezvoltatorului. Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj spun că se lucrează la revizuirea contractului prin care conducerea fostei administraţii clujene a concesionat către SC Nisco Invest suprafaţa de teren necesară pentru edificarea centrului Akademia Center. Patronul unei firme care are de primit circa 10.000 de euro de SC Nisco Invest susţine că, un reprezentat al celor de la Nisco, i-ar fi transmis că linia de credit a dezvoltatorului imobiliar a fost blocată. Conform purtătorului de cuvînt al CJ, Victor Popa, un compartiment al instituţiei se ocupă de revizuirea contractului încheiat între administraţia judeţeană şi SC Nisco Invest pentru concesionarea suprafeţei de teren necesare construirii unui mall în complexul studenţesc Hasdeu. Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat că, pînă acum, firma de dezvoltare imobiliară şi-a plătit redevenţa pentru terenul primit în concesiune. „Ei trebuie să plătească o redevenţă, pe care pînă acum au onorat-o. Dacă nu o vor mai putea face, atunci vom vedea ce facem cu clauzele contractuale”, a declarat Tişe pentru Foaia transilvană.

Datorii vechi, procese noi

Mai multe societăţi comerciale au apelat la instanţele judecătoreşti pentru a-şi recupera banii datoraţi de SC Nisco Invest. Spre exemplu, SC BNC Electrics, o firmă care face lucrări de instalaţii electrice şi a lucrat pentru şantierul unde se construieşte viitorul centru multifuncţional Akademia Center (proiectul SC Nisco Invest – n.r.), a deschis un proces la sfîrşitul lui septembrie, pentru că dezvoltatorul imobiliar nu i-a plătit sumele de bani datorate pentru o serie de lucrări. Unul dintre asociaţii BNC Electrics spune că ar fi trebuit să primească circa 10.000 de euro încă din toamna anului trecut. „Am făcut lucrările de curent electric la organizarea de şantier şi am primit doar 1.000 de euro, adică puţini bani. Mai avem de primit cam 10.000 de euro. Banii trebuia să-i primim prin octombrie anul trecut, dar nimic. Cu toate astea, şantierul funcţionează bine-mersi. N-am vorbit niciodată cu şeful cel mare (Dan Nistor – n.r.), dar responsabilul de plăţi de la ei ne-a spus că le este blocată linia de credit”, spune Bogdan Ilişan, unul dintre asociaţii firmei.

Plăţi cu somaţie

Patronul firmei care a ridicat schelele de construcţie din şantierul unde se construieşte Akademia Center spune că, pentru a fi plătit pentru serviciile prestate, şi el a trebuit să deschidă un proces, prin care i-a somat pe cei de la SC Nisco Invest să-i plătească circa 2.000 de lei. „Le-am făcut nişte schele pentru şantier şi trebuiau să-mi plătească 2.000 de lei. M-au tot amînat şi atunci i-am dat în judecată pe cei de la Nisco. Cînd le-a venit citaţia de la tribunal, mi-au plătit”, spune Petru Părău, patronul firmei Lero Mobilă. SC Soil Tech Drilling, o firmă specializată în foraje la mare adîncime, care a executat o parte din fundaţia proiectului imobiliar Akademia Center, a ajuns cu procesele pînă la a cere insolvenţa companiei Nisco Invest pentru neplata unor sume de bani. Firma Soil Tech Drilling a deschis o serie de procese, în care a somat SC Nisco Invest să plătească sumele de bani restante. La finele anului trecut, dezvoltatorul imobiliar clujean a contractat un împrumut de circa 30 de milioane de euro de la BCR Erste pentru finanţarea mallului Akademia Center. În cazul neonorării împrumutului, banca ar putea prelua investiţiile făcute de SC Nisco Invest, precum şi terenul de circa 8.000 mp de pe strada Victor Babeş. Reprezentanţii SC Nisco Invest au declarat că nu pot oferi nici un punct de vedere pînă la data închiderii ediţiei, chiar dacă solicitarea le-a fost prezentată încă de la sfîrşitul săptămînii.

Istoria unei concesionări

În mai 2005, SC Nisco Invest a primit în concesiune un teren administrat de Consiliul Judeţean Cluj, cu suprafaţa de 4.000 mp, aflat în curtea Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca. Iniţial, proiectul viza un garaj subteran supraetajat şi spaţii cu funcţiuni complementare. Ulterior, în iulie 2006, printr-o hotărîre a consilierilor judeţeni, suprafaţa de 4.000 mp s-a transformat într-una de 6.979,67 mp. Pentru că hotărîrea nu respecta noile reglementări privind achiziţiile publice, în august, acelaşi an, hotărîrea a fost revocată, pentru ca în aceeaşi şedinţă a CJ Cluj să se voteze alt proiect, care prevedea acelaşi lucru. Adică acordarea, fără licitaţie publică, a 2.979,67 mp din suprafaţa de teren concesionată. Pe parcursul acestor ani, proiectul imobiliar s-a „transformat” dintr-un garaj subteran supraetajat, într-o construcţie cu destinaţia de mall.

source: www.ftr.ro

Anunțuri

About Author

Consultant vanzari mobilier profesional pe domeniul horeca.

Comenteaza...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: