Lasă un comentariu

Bucuresti: O mână de sindicalişti ai Metrorex a ţinut ieri 700.000 de călători blocaţi în traficul d in Capitală.


Greva de la metrou continuă şi astăzi, între orele 5.00 şi 16.00. Mâine, justiţia va decide dacă protestul este legal. Ieri, în prima zi de grevă, sute de mii de călători au avut de pătimit din cauza închiderii metroului. Urmează greva angajaţilor CFR, la 27 noiembrie, susţine ministrul Berceanu.

O mână de sindicalişti ai Metrorex a ţinut ieri 700.000 de călători blocaţi în traficul din Capitală. Greva de la metrou a generat astfel haos în Bucureşti, atât pe străzi, cât şi în mijloacele de transport ale RATB.

Mai mult, agenda de lucru a celor afectaţi de închiderea metroului a fost dirijată de aceiaşi 4.000 de angajaţi nemulţumiţi, conduşi de liderul de sindicat Ion Rădoi.

„Dom’le, pricepe cineva că am făcut trei ore din Rahova până în Pipera, în loc de 40 de minute, cât făceam dacă mergea metroul?”, a spus Constantin Nenciu, agent de pază din Bucureşti.

„Au venituri de 3.600 de lei!“

Coşmarul continuă şi astăzi, pentru că atât conducerea Metrorex, cât şi cea a Ministerului Transporturilor, nu au de gând să accepte mărirea salariilor cu 20%, aşa cum cer sindicaliştii.

„Guvernul nu dispune de un sac de bani. Anul trecut, li s-au mărit salariile cu 23%, iar acum venitul mediu brut este de 3.600 de lei. Plus că sunt foarte mulţi care au un salariu de 6.000 de lei”, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

În replică, Ion Rădoi, liderul sindicatelor de la metrou, a spus că salariul mediu este de 1.600 de lei şi că Metrorex are bani să-l mărească, pentru că „productivitatea a crescut cu peste 30 la sută în 2009“.

În aceste condiţii, doar instanţa mai poate decide când se vor redeschide porţile celor 45 de staţii de metrou. Astăzi, Tribunalul Capitalei analizează cererea Metrorex privind legalitatea grevei salariaţilor de la metrou, Curtea de Apel Bucureşti urmând să decidă mâine dacă suspendă sau nu protestul.

Instanţa decide şi despăgubirile

Potrivit legii, termenele de urgenţă în instanţă se încadrează între 48 de ore şi cinci zile. Conducerea Metrorex a depus ieri cererea prin care solicită judecătorilor să decidă legalitatea grevei sindicaliştilor şi susţine că sunt şanse mari ca justiţia să fie de partea lor.

Unul dintre motive ar fi lipsa bugetul pe 2010 al societăţii şi, implicit, al fondului de salarii pentru anul viitor, iar altul ar fi jurisprudenţa care arată că în 2005 o grevă asemănătoare a fost declarată ilegală după două zile.

Tot în instanţă ar putea ajunge şi cererile de despăgubire ale călătorilor, care consideră că protestul de la metrou le-a dat peste cap anumite întâlniri, planuri sau programul de lucru.

Şefii Metrorex au anunţat deocamdată că valabilitatea abonamentelor călătorilor vor fi prelungite cu tot atâtea zile cât va dura protestul.

„De ce să plătească toţi românii?“

Transferarea metroului de la Transporturi la Primăria Capitalei a fost un subiect de discuţie constant între cele două instituţii, fără a ajunge însă la o înţelegere. În ţară, administraţiile locale sunt nemulţumite că toţi românii contribuie la bugetul unui mijloc de transport în comun funcţional doar în Bucureşti.

„Am auzit de protest, dar nu ştiam că e şi pe banii mei. Nu sunt de acord să întreţinem toţi metroul”, a spus Anişoara Frecăţel, contabilă din Iaşi. De aceeaşi părere este şi viceprimarul Constanţei, care spune că descentralizarea ar rezolva totul, precum şi edilul Craiovei, Antonie Solomon.

Rădoi, afaceri cu Vântu pe spatele Metrorex

Sindicatul de la metrou scoate bani grei din exploatarea bunurilor publice, în parteneriat cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. O firmă deţinută integral de sindicat, Sindomet, s-a asociat cu o firmă a lui SOV pentru a exploata spaţiul publicitar din staţiile de metrou.

Afacerea s-a amorsat în 2007, când sindicatul a semnat un contract de asociere cu conducerea Metrorex în vederea derulării unor activităţi de publicitate. Compania oferea spaţiile din staţii, aparţinând domeniului public al statului, iar sindicatul se angaja să aducă clienţi de publicitate. Din banii obţinuţi, Metrorex câştigă 31 la sută, iar Sindomet restul.

Contractul are o valabilitate de 12 ani şi, potrivit lui Gheorghe Udrişte, directorul Metrorex, societatea a încasat în acest an 300.000 de lei. Ceea ce înseamnă că firma sindicaliştilor lui Rădoi a încasat 700.000 de lei. În această sumă se includ şi banii proveniţi dintr-un contract secret. Este vorba de parteneriatul dintre Sindomet şi Monopoly Media, o firmă în care Realitatea Media, aparţinând lui S.O. Vântu, deţine o cotă de 90 la sută.

Contractul – secretizat de Ion Rădoi – prevede că Monopoly poate să instaleze în staţiile de metrou o reţea de LCD-uri pe care să ruleze programul televiziunii de metrou, Zoom.

„Acela este domeniu public al statului, dat în administraţia Metroului. Nu ştiu cum s-a ajuns la aşa ceva şi nici nu ştiu ce presupune contractul între Sindomet şi Monopoly“, ne-a declarat Gheorghe Udrişte.

Ion Rădoi nu este singurul lider sindical care face afaceri cu SOV. Unii lideri ai CNSLR-Frăţia sau BNS, precum Marius Petcu sau Dumitru Costin, fac parte din administraţia firmei Realitatea Media. ; Raul Pietraru

Cred că înnebunesc! Din Berceni până în Pipera am făcut trei ore şi jumătate.
Niculina Huţănaşu
casnică, 49 de ani

Nu ştiu ce voi face mâine, dacă greva va continua. Azi am stat două ore în trafic.
Andrei Voicu
student, 19 ani

M-am sculat azi la ora 5.00 şi am împărţit un taxi cu colegele.
Gabriela Niţu
femeie de serviciu, 38 de ani

Sursa: adevarul.ro


Anunțuri

About Author

Consultant vanzari mobilier profesional pe domeniul horeca.

Comenteaza...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: