Lasă un comentariu

Consiliul Judetean Valcea aloca fonduri pentru repararea unor biserici monument istoric


Trei biserici din lemn din localitatile Popesti si Tomsani, declarate monumente istorice, au primit vineri, in sedinta Consiliului Judetean Valcea, suma de 143.000 lei, in vederea unor reparatii capitale.
"Este vorba de bisericile ‘Sfintii ingeri’, construita la 1773, si ‘Cuvioasa Paraschiva’, construita la 1759, modelul vechi al bisericilor romanesti care au ajuns in faza critica de degradare. Se afla pe lista de patrimoniu, in catalogul bisericilor de lemn din zona Olteniei. Daca nu am fi primit acesti bani, riscam ca peste cativa ani sa le pierdem pur si simplu”, a declarat Dumitru Pearcu, primarul comunei Tomsani.

Biserica de lemn din Popesti poarta hramul "Buna vestire". In forma ei actuala, imbracata in picturi murale exterioare si interioare viu colorate in vechea traditie bizantina, este rezultatul renovarilor de la 1843, cand au fost efectuate si ultimele reparatii. "Se afla intr-o faza critica, este un pacat imens, este singura biserica ale carei picturi infatiseaza sfintii imbracati in costume traditionale romanesti. Ordinul Arhitectilor din Romania a declarat-o printre cele mai frumoase biserici din Romania", a declarat Alin Popescu, edilul comunei Popesti.

Judetul Valcea este renumit pentru zecile de biserici din lemn construite in secolul XVIII, aproape toate inscrise pe lista de monumente de patrimoniu, cea mai cunoscuta fiind Sfanta Manastire dintr-un Lemn. Consiliul Judetean a aprobat, vineri, si suma de 45.000 lei pentru reabilitarea drumului care face legatura intre comuna Muereasca si schitul Frasinei. Schitul Frasinei se afla la aproximativ 20 km de Ramnicu Valcea, este un loc frecventat des de pelerini, particularitatea acestuia constand in faptul ca include doua biserici, iar la una dintre ele este interzis accesul pentru femei.

Sursa: AGERPRES

Anunțuri

About Author

Consultant vanzari mobilier profesional pe domeniul horeca.

Comenteaza...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: