Lasă un comentariu

Amenzi de peste 350.000 euro comercianţilor de piese auto


Curierul National – 10 Decembrie 2009 » Amenzi de peste 350.000 euro comerciantilor de piese auto

Eveniment – Roxana


Controalele efectuate de inspectorii ANPC au vizat 680 de operatori economici
În urma acestora au fost retrase definitiv de pe piaţă nu mai puţin de 219 produse

Comisarii ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) au controlat 680 de operatori economici şi 356.119 de piese auto, pentru a vedea dacă sunt sau nu respectate prevederile legale în ceea ce priveşte comercializarea de piese auto.
Cei de la Protecţia Consumatorilor au găsit destul de multe nereguli, iar pentru abaterile constatate au fost oprite definitiv de la comercializare 219 produse, alte 107.557 fiind oprite temporar de la comercializare până la remedierea neconformităţilor. Totodată, au fost aplicate 445 de amenzi contraventionale in valoare de 1.483.000 lei (circa 350.000 euro) şi 253 de avertismente, potrivit unui comunicat emis, ieri, de Protecţia Consumatorilor .
Principala abatere de la normele legii găsită de comisarii de la ANPC a fost lipsa de informare a clienţilor. La unii dintre operatorii economici controlaţi lipseau cu desăvârşire elementele de identificare şi caracterizare, care în mod normal ar trebui înscrise la vedere pe produs, pe etichetă sau pe ambalajul de vânzare, cum ar fi: caracteristicile tehnice ale produsului, denumirea produsului sau a producătorului. De asemenea, pe unele produse lipseau traducerea în română a elementelor de informare, identificare, etichetare, precum şi informaţiile referitoare la durata medie de utilizare, eventualele riscuri previzibile, precum şi modul de asamblare şi montare.
Abateri de la informarea consumatorilor s-au constatat la produse ca: discuri de ambreiaj, discuri de frână, capete de bară, pompe de alimentare, filtre de ulei, plăcuţe de frână, cabluri de ambreiaj şi acceleraţie, traverse cutie de viteză, semicuzineţi, pivoţi, pompe de frană, bielete, rulmenţi, bujii, injectoare, filtre, bobine de inducţie, releu, alternator, siguranţe fuzibile, saboţi de frână, set segmenţi, elemente de direcţie, cablu frână de mână, bloc lumini, rotor, cablu kilometraj, bieletă direcţie, set ferodouri etc. Problemele au fost constatate în judeţele Suceava, Argeş, Vrancea, Hunedoara, Mehedinţi, Braşov, Constanţa, Tulcea, Dâmboviţa, Iaşi, Alba, Buzău, Satu-Mare, Botoşani, Ialomiţa şi Bucureşti.

Produse fără certificat de garanţie

Comisarii ANPC au constatat lipsa declaratiei de conformitate şi a certificatului de garantie, lipsa instrucţiunilor de montaj, lipsa din certificatul de garanţie a elementelor de identificare a produsului, durata medie de utilizare, termenul de garanţie, modalităţile de asigurare a garanţiei – intreţinere, reparare, înlocuire, inclusiv denumirea şi adresa vânzatorului şi ale unităţii specializate de service, în judeţele Giurgiu, Sibiu, Vaslui, Neamţ, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud.
De asemenea, au fost constatate abateri ca lipsa certificării, omologării RAR pentru produse auto, altele decât produsele de origine şi produse auto de schimb de origine şi lipsa marcajului de secretizare pentru piese de schimb, altele decât cele care pot afecta siguranţa circulaţiei şi/sau protecţia mediului la următoarele piese: plăcuţe de frână, bielete antiruliu, pombă de ulei, cilindri de ambreiaj, supape refulare, pivoţi, filtru de aer, bieletă direcţie, etrier, cablu de frână, disc de frână cu element de fricţune din azbest. Problemele au fost constatate în judeţele Cluj, Satu Mare, Bacău, Mehedinţi, Buzău, Galaţi.
Mai mult, în judeţele Braşov şi Tulcea se comercializau produse expirate: vopsea auto, silicon şi ulei de motor, toate cu termenul de valabilitate depăşit, în Neamţ se comercializa vaselină fără a fi însoţită de traducerea în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare, iar în judeţul Ilfov un operator economic comercializa acumulatori auto fără a avea amenajat spaţiu de colectare pentru acumulatorii uzaţi.

Anunțuri

About Author

Consultant vanzari mobilier profesional pe domeniul horeca.

Comenteaza...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: