Lasă un comentariu

Fondurile europene, imposibil de accesat pentru primarii


Romania libera: Editia online

Criza financiara si un cadru legislativ neadecvat au facut ca o serie de proiecte cu finantare europeana sa nu poata fi aplicate.

Bugetele locale sunt atat de sarace incat nu pot suporta cotele de cofinantare. Acesta este si cazul comunei constantene Cumpana.

Primaria Cumpana a implementat un proiect prin Phare 2006 privind constructia unui numar de opt locuinte pentru familii de etnie roma. Familiile care urmeaza sa se mute in aceste case sunt selectate de Biroul Asistenta Sociala din cadrul primariei, pe baza mai multor criterii: apartenenta la etnia roma, comportamentul in societate, integrarea in societate, etc. „Acum am oprit lucrarile pentru ca primaria trebuie sa puna partea de cofinantare”, a declarat Mariana Gaju, primarul Cumpenei. „Noi nu am reusit sa avem banii astia si-acum ma chinuie de colo-colo ca sa fac rost de ei.” Suma pe care trebuie sa o plateasca primaria este de 56.000 de euro din cei 255.000 de euro reprezentand valoarea totala a proiectului, bani pe care autoritatile locale incearca sa-i procure pentru finalizarea proiectului.

Asa ca, desi infrastructura este asigurata in zona, cu exceptia retelei de distributie a gazelor naturale, proiectul a fost stopat in asteptarea finantelor. Situatia este asemanatoare si in cazul altor proiecte. Astfel, desi primaria realizeaza o serie de proiecte pentru care ar trebui sa scoata din vistierie 1,3 milioane de euro, veniturile proprii la bugetul local sunt de cel mult 12 miliarde de lei vechi, suma dublandu-se cu sumele defalcate din echilibrarile bugetare. Supararea primarului este cu atat mai mare cu cat proiectul privind asfaltarea strazilor, proiect finantat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, s-a blocat, din cele 22 miliarde lei vechi, valoarea totala a proiectului, fiind achitata doar suma de sase miliarde lei. Pentru diferenta de bani ceruta de realizatorul lucrarii.

Buget insuficient
„Bugetul Cumpenei este de maximum 25 miliarde lei vechi, in vreme ce numai co-finantarile se ridica la peste 100 miliarde lei. Iata de ce o localitate, chiar Cumpana, care nu are mica industrie, care nu are agenti economici pentru a avea resurse financiare proprii, nu poate sa acceseze credite mai mult de 30% din veniturile proprii care sa vina cu partea de co-finantare. si nu este drept, si nu este corect ca o asemenea localitate sa fie condamnata la moarte, sa stea pe loc, sa nu mai faca proiecte, sa nu se mai duca sa alerge sa le declare eligibile – caci aceasta este munca echipei care lucreaza in primarie – pentru ca nu mai avem cu ce sa co-finantam”. Mariana Gaju

Reclame

About Author

Consultant vanzari mobilier profesional pe domeniul horeca.

Comenteaza...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: