Lasă un comentariu

Proiect de restaurare a patrimoniului istoric si cultural al Consiliului Judetean Salaj


Cladirile Centrului Militar Judetean, Muzeul Judetean de Istorie Zalau si Galeriile de Arta „Ioan Sima” vor fi restaurate prin intermediul unui proiect cu finantare europeana in valoare totala de peste 25 de milioane de lei.
Contractul de finantare pentru proiectul „Restaurarea patrimoniului istoric si cultural al Consiliului Judetean Salaj – Cladirile Centrului Militar Judetean, Muzeul Judetean de Istorie Zalau si Galeriile de Arta Ioan Sima” a fost semnat luni de Tiberiu Marc, presedintele CJ Salaj, si Claudiu Cosier, director al Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest, in calitate de organism intermediar.

Al treilea semnatar al contractului de finantare este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei. Sursa de finantare este Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional, Axa 5, domeniul major 5.1 „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”. Valoarea totala a proiectului este de 25.424.793 de lei, din care contributia CJ Salaj este de 7.684.564 de lei, asistenta financiara nerambursabila solicitata este de 17.740.229 de lei.

„Preocupata de valorificarea potentialului turistic al judetului Salaj si de cresterea atractivitatii spatiului istoric urban al judetului, conducerea Consiliului judetean Salaj, prin Directia managementul Proiectelor si Dezvoltare Regionala, a pregatit si maturizat o aplicatie de finantare reusita, a carei implementare va imbunatati ambientul arhitectonic al zonei centrale a municipiului. Vor fi reabilitate cladirile de patrimoniu ale Muzeului Judetean de Istorie Zalau, Galeriilor de Arta ‘Ioan Sima’ si Centrului Militar Judetean (fosta garnizoana General Dragalina) – ultima urmand a fi restaurata si refunctionalizata integral in Centru de Dezvoltare Culturala si Turistica al Judetului Salaj. Acest centru va reuni, de fapt, institutii culturale deja existente, cum ar fi Centrul Judetean de Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Salaj, Scoala Populara de Arte si Meserii si activitati noi, precum Centrul Judetean de Informare si Promovare Turistica si Centrul Traditii Memorii, o sala de conferinte „Dialoguri europene” si spatiile conexe acestora – birouri, spatii tehnice si administrative si grupuri sanitare”, se arata intr-un comunicat de presa al CJ Salaj.

Investitiile propuse prin proiect vizeaza reabilitarea unei suprafete totale de 9.963 de metri patrati, amenajari exterioare, dotari specifice activitatilor propuse, interventii proiectate la instalatiile electrice interioare si exterioare, sistem de incalzire unitar, neagresiv pentru importanta arheologica si arhitecturala a cladirilor, echiparea si dotarea instalatiilor de apa si canalizare, salubrizarea subsolurilor. Prin efectele sale de antrenare a unor avantaje competitive pentru dezvoltarea durabila a judetului Salaj, proiectul inaugureaza calea crearii si modernizarii infrastructurii turistice si sporirii indicelui de atractivitate a judetului, in scopul consolidarii unui mediu prietenos pentru investitii straine si fluxuri turistice in sistem integrat.

administratie.ro

About Author

Consultant vanzari mobilier profesional pe domeniul horeca.

Comenteaza...