Lasă un comentariu

Adevarul din judete: 23 decembrie 2009


ALBA. Peste 150 de copii din Alba Iulia vor primi de Crăciun un cadou inedit: o carte în care ei sunt personajele principale. Gabriela Chirilă este cea care face din micuţi obişnuiţi personaje de poveste. Astfel, în cele 36 de pagini, copiii vor descoperi că prietenii şi familiile lor sunt şi ei parte dintr-o aventură în oraşul în care trăiesc. Cartea costă 15 lei.

ARAD. Moş Crăciun a înlocuit sania cu maşina pompierilor. Ieri, el a urcat cu scara şi a intrat pe geam pentru a le oferi daruri copiilor celor care salvează vieţi din foc sau ape.

ARGEŞ. Altar în scara blocului. Maria Voicu Creţu, o pensionară de 76 de ani din Piteşti, a pictat peisaje, icoane şi îngeraşi pe toţi pereţii din holurile clădirii în care locuieşte.

BACĂU. A ajuns vecină de celulă cu cea care i-a ucis fiul. Maria Rostaş, mama copilului de patru ani omorât în 2008 de asistenta maternală Marcela Făgăraşanu, a fost mutată ieri la Penitenciarul Bacău. Ea a fost închisă la Gherla în 2005, pentru furt. Tot acolo se află şi femeia condamnată marţi la 22 de ani de închisoare.

BIHOR. Patinoar artificial, deschis la Oradea. De ieri, zilnic între orele 10.00 şi 22.00, amatorii de patinaj se pot da pe gheaţă la Lotus Center. Pentru două ore, orădenii trebuie să plătească zece lei.

BISTRIŢA-NĂSĂUD. Vin veşti bune de la UE pentru şcolile din Bistriţa. Ieri a fost semnat un contractul pentru fonduri europene destinat reabilitării termice şi dotării tehnice a trei şcoli. Lucrările vor costa 9 milioane de lei.

BOTOŞANI. Sute de botoşăneni s-au înghesuit, în ultimele două zile, la hala de carne din Piaţa Centrală. Comercianţii au spus că vânzările de carne de porc au crescut cu 50% în această perioadă.

BRAŞOV. Cruce din flăcări pentru sufletul eroilor. În memoria braşovenilor ucişi în noaptea de 22 decembrie 1989, mai mulţi revoluţionari au aprins lumânări la aceeaşi oră, 2.40, când în urmă cu 20 de ani au fost trase primele gloanţe.

BRĂILA. Născuţi odată cu viscolul. În cele patru zile în care Brăila a fost înzăpezită, au venit pe lume 51 de copii. Înainte de căderea zăpezilor, media zilnică de naşteri era de trei ori mai mică.

BUZĂU. Doar mama şi soacra l-au comemorat, ieri, pe Ştefan Andrei, în localitatea Ziduri. Acesta a murit la 23 decembrie 1989, împuşcat în masacrul de la Otopeni, la 31 de ani. Avea un băiat de doi ani şi o fată de zece.

CĂLĂRAŞI. Negocieri pentru adăpostul maidanezilor. Asociaţia „Salvaţi câinii” cere Primăriei Călăraşi să redeschidă padocul care adăpostea 300 de patrupede. Acesta a fost închis la începutul acestei luni, după ce autorităţile au refuzat prelungirea contractului de concesiune.

CARAŞ-SEVERIN. Căutările celor două persoane dispărute în Munţii Ţarcului au fost oprite din cauza viscolului. Şansele ca soţii Gruia, dispăruţi de sâmbătă, să mai fie găsiţi în viaţă sunt foarte mici. Când vremea le va permite, pe munte vor urca şi criminaliştii, care vor folosi detectorul de metale. De asemenea, în căutări vor fi folosiţi şi câini antrenaţi în depistarea cadavrelor.

CLUJ. Capitala Ardealului e fruntaşă la investiţii, dar codaşă la infrastructură. Cluj-Napoca a obţinut locul I într-un studiu despre calitatea vieţii în oraşele din România. Punctul forte a fost ponderea fondurilor atrase prin proiecte în bugetul local.

CONSTANŢA. În Ajun de Crăciun, cei mai mari producători de mezeluri din Dobrogea abia fac faţă cererilor de peste hotare. Carniprod Tulcea, Gepeto Constanţa și Campofrio Tulcea au comenzi de cârnaţi, caltaboşi, lebăr şi tobă de la comercianţi români din Italia, Spania şi Cipru.

COVASNA. Premiu pentru cei mai gospodari săteni. Consiliul Judeţean oferă 100.000 de lei pentru localitatea care anul viitor va câştiga concursul „Cel mai îngrijit sat din Covasna”.

DÂMBOVIŢA. O singură farmacie este deschisă non-stop în tot judeţul. Cei care au nevoie pot cumpăra medicamente noaptea doar de la farmacia din Complexul Pavcom din Târgovişte.

DOLJ. Moş Crăciun a mutat 26 de familii în casă nouă. Mai multe persoane evacuate din case naţionalizate au primit, ieri, cheile de la apartamentele sociale repartizate de Primăria Craiova.

GALAŢI. Mii de tone de gunoi zac pe străzile Galaţiului. Firma care se ocupă de salubritate nu a mai ridicat gunoiul de la 15 decembrie, când a început ninsoarea.

GIURGIU. Voluntar de seamă. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Excelenţa Sa Mark Gitenstein, împreună cu fiica şi ginerele, au participat, ieri, în comuna Izvoarele, la izolarea termică a unei case în care vor sta opt persoane cu dizabilităţi din judeţ.

GORJ. Şi-a violat cele două fiice. Constantin Cernea (37 de ani), din comuna Turburea, a fost arestat pentru că şi-a violat, de mai multe ori, fiicele în vârstă de 13, respectiv 15 ani. Bărbatul este recidivist: a fost închis pentru furt şi violare de domiciliu.

HARGHITA. Nouă deţinuţi de la Penitenciarul Miercurea Ciuc vor petrece Crăciunul alături de familie. Ei au fost învoiţi trei zile, pentru bună purtare.

HUNEDOARA. Ploaia a transformat şoselele în patinoare pe drumul care leagă oraşele Hunedoara şi Deva. Într-o singură seară au avut loc trei accidente, fără victime, dar în care au fost implicate şapte maşini.

IALOMIŢA. Şapte patroni de magazine din localităţile Feteşti, Movila şi Borduşani s-au ales cu dosare penale. Ei au vândut bijuterii, îmbrăcăminte şi încălţăminte contrafăcute. Prejudiciul calculat depăşeşte 12.000 de euro.

IAŞI. Un copil de un an şi şapte luni a ajuns la spital, ieri, după ce peste căruciorul în care se afla a căzut copertina unui magazin alimentar. Prelata a cedat sub greutatea zăpezii şi a unor resturi de materiale de construcţie.

ILFOV. Pe uliţele din localitatea Glina se plimbă Moş Crăciun. Nicolae Popescu (50 de ani) seamănă izbitor cu adevăratul Moş, iar de fiecare dată când se apropie Crăciunul este urmărit pe stradă de copii care-i spun ce cadouri îşi doresc.

MARAMUREŞ. Produsele tradiţionale, marcă înregistrată. Anul acesta au fost atestate 30 de produse în judeţ şi urmează altele 40. Printre acestea se numără uleiul presat la cald, rachiul de pere, brânza frământată de Petrova şi Horinca de Chioar.

MEHEDINŢI. Producţie pe bandă rulantă. Ultima navă din acest an realizată de constructorii din Orşova a fost lansată la apă, ieri. Tancul pentru transport de produse chimice a fost comandat de o firmă olandeză. La Orşova s-au făcut în acest an 14 nave.

MUREŞ. Peste 500 de persoane sunt aşteptate diseară în cel mai mare club din Târgu-Mureş. În premieră, Clubul „Jazz&Blues” găzduieşte, de la ora 21.00, două petreceri: una de muzică retro şi alta pe ritmuri de muzică latino. Intrarea costă 5 lei.

NEAMŢ. Risc de avalanşă. Salvamontiştii nemţeni îi avertizează pe turişti că vremea s-a încălzit brusc şi există riscul producerii unor avalanşe pe masivul Ceahlău. Turiştii sunt sfătuiţi să urmeze traseele Durău – Casacada Duruitoarea, Fântânele- Dochia şi Izvorul Muntelui – Cabana Dochia.

OLT. Coroniţă în loc de brad. Aranjamentele cu ramuri de brad, lumânări, globuleţe şi clopoţei sunt la mare căutare în Slatina. Oamenii preferă o coroniţă care costă 10 lei, pentru că nu-şi permit un brad de cel puţin 50 de lei.

PRAHOVA. Se schiază pe Valea Prahovei. Pârtiile Drumul de Vară din Sinaia, Kalinderu din Buşteni şi Cazacu din Azuga au fost deschise. Stratul de zăpadă este de aproximativ 30 de centimetri.

SATU MARE. Zece deţinuţi de la Penitenciarul Satu Mare au împodobit, ieri, o sală de sărbători şi un brad de Crăciun pentru persoanele nevoiaşe din Centrul Social de Urgenţă.

SĂLAJ. In perioada Crăciunului, circulaţia a 14 trenuri va fi anulată pe raza judeţului. Cele mai importante trenuri care nu vor circula vineri şi sâmbătă sunt pe rutele Jibou – Oradea și Sarmașag – Jibou. Azi şi mâine vor fi anulate trenurile de pe relaţia Jibou – Zalău Nord.

SIBIU. Nunţi amânate de vacanţa forţată a funcţionarilor. Patru cupluri din Sibiu şi-au văzut planurile date peste cap, întrucât angajaţii Primăriei vor intra în concediu fără plată între Crăciun şi Revelion, când erau programate cununiile. Două perechi şi-au reprogramat nunţile, celelalte le-au anulat.

SUCEAVA. Moşul de ocazie, preferat de suceveni. Pentru a economisi între 50 şi 100 de lei, părinţii îşi roagă prietenii să se costumeze în Moş Crăciun pentru micuţii lor.

TELEORMAN. Fără curent electric în Ajun de Crăciun. Alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă astăzi, între orele 8.00 şi 17.00, în Roşiorii de Vede, pentru efectuarea unor lucrări la reţea.

TIMIŞ. După 20 de ani de la Revoluţie, Traian Sima, fostul şef al Securităţii Timiş, consideră că a fost judecat pe nedrept şi că de fapt plăteşte pentru crimele comise de armată. El a fost condamnat iniţial la 25 de ani de închisoare, apoi pedeapsa a fost redusă la 15 ani. A fost eliberat după 6 ani, pe motiv de boală.

TULCEA. Bălţile şi lacurile din Delta Dunării au îngheţat, dar temperaturile vor urca din nou în zilele următoare. Astfel, reprezentanţii Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării sfătuiesc pescarii să fie atenţi.

VASLUI. Peste 800 de fermieri sunt obligaţi să restituie în total peste un milion de lei, pentru că nu deţin terenurile pentru care au primit subvenţii. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a dat în judecată 73 de persoane.

VÂLCEA. Primul Crăciun tradiţional pentru 18 orfani. Minorii din centrele de plasament din judeţ vor petrece Sărbătorile în Satul Copiilor din Cisnădie. Copiii se vor bucura de atmosfera dintr-o familie adevărată.

VRANCEA. Un tânăr de 30 de ani a scăpat ca prin minune după ce a căzut cu maşina într-o prăpastie de peste 20 de metri. Accidentul a avut loc ieri, la ieşirea din satul Tichiriş. Ion Rusen a pierdut controlul maşinii care a derapat pe zăpadă.

by Adevarul.ro

Share

About Author

Consultant vanzari mobilier profesional pe domeniul horeca.

Comenteaza...