Lasă un comentariu

Primarul municipiului Oradea considera ca descentralizarea spitalelor este, deocamdata, un esec


Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a declarat, luni, ca faza-pilot prin care se urmarea descentralizarea spitalelor si trecerea lor in subordinea administratiei locale nu s-a putut realiza, in 2009, din cauza formalitatilor de predare/primire si a schimbarilor succesive de manageri facute de Ministerul Sanatatii fara consultarea primariei.
Primarul Bolojan a prezentat, in conferinta de presa, motivele pentru care faza-pilot a descentralizarii s-a dovedit un esec. ”In primul rand, din cauza ca a fost intarziata cu cateva luni partea de formalitati privind predarea/primirea intre Directia de Sanatate Publica (reprezentant al ministerului) si primarie, si apoi au fost manageri de spitale schimbati din functie fara consultarea primariei sau a Consiliul Local, ba, chiar impotriva unor hotarari de consiliu”.

„Ultima schimbare a fost recenta inlocuire din functie a managerului Spitalului de Pneumoftizilologie si numirea unei persoane fara experienta de catre Ministerul Sanatatii, la care primaria oradeana a raspuns printr-o adresa catre minister”, a spus Bolojan. Un al doilea fenomen a fost, in opinia sa, inlocuirea politica a unui mare numar de oameni de decizie din sistemul sanitar: directorii de la CAS Bihor, manageri de spitale, directori adjuncti, directori financiari.

Caracteristica generala a acestor numiri, a spus Bolojan, este ca au fost inlocuiti oameni profesionisti, cum a fost directoarea Simona Ardelean de la CAS si directorul Foncea de la Spitalul TBC, si alti directori financiar-contabili cu experienta, de la Spitalul municipal si de la cel de neurologie si psihiatrie, cu oameni care au avut ca singura calitate sustinerea de catre PDL. ”Eu nu contest posibilitatea ca oamenii sa fie numiti politic, contest insa numirea unor oameni fara experienta in posturi foarte importante, a caror menire este sa faca eventual campanie, sa puna autoritatile de stat la dispozitia unui partid. Cred ca acest lucru s-a incheiat si nu mai avem nevoie de politruci, ci de oameni competenti”, a subliniat Bolojan.
vPrimarul a dat ca exemple Spitalul Clinic municipal, unde directorii financiar contabil numiti un fost angajat al Casei de sanatate, angajat pe perioada determinata; la Spitalul de neurologie si psihiatrie, a fost adus un om din sistemul bancar fara experienta in domeniul sanitar, la fel si la Spitalul Judetean. „Cei care si-au asumat raspunderea pentru aceste numiri trebuie sa fie constienti de riscurile si starea sistemului sanitar, subfinantat si cu proiecte in derulare, motiv pentru care trebuie sa aiba la comanda oameni foarte competenti pentru a intelege miza situatiilor”, a spus edilul.

Spitalul Clinic Municipal „Dr.Gavril Curteanu”, Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie, Spitalul de Neuro-Psihiatre si Spitalul de Pneumoftiziologie, toate din Oradea, ar fi trebuit sa intre, oficial, in 2009, sub tutela primariei municipale. Transferul atributiilor si competentelor, exercitate anterior de Ministerul Sanatatii, catre autoritatile administratiei publice locale au avut la baza o ordonanta de urgenta, emisa anul trecut, dar fara a avea ”un temei imperativ”.

sursa: administratie.ro

Share

Anunțuri

About Author

Consultant vanzari mobilier profesional pe domeniul horeca.

Comenteaza...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: