Lasă un comentariu

Timisoara: Invitatie pentru amenajarea vitrinelor istorice


Administratia timisoreana incepe sa faca inventarul vitrinelor cladirilor istorice ale orasului, deoarece, din luna februarie, un prim lot dintre acestea va intra intr-un amplu proces de reabilitare, cu ajutorul unor arhitecti germani ai Societatii Germane pentru Cooperare Tehnica GTZ.
La aceste demonstratii sunt invitati sa participe, gratuit, toti arhitectii din tara, care vor sa puna in valoare frumusetea vitrinelor cladirilor istorice din orasele Romaniei.

Echipa expertilor germani a pus ochii pe bijuteriile arhitecturale ale cladirilor istorice din Timisoara inca de la prima lor vizita in oras, in vara lui 2004, fiind atrasi de asemanarea izbitoare a acestora cu constructiile vieneze. La inceputul lui februarie, specialistii GTZ vor incepe prima lucrare demonstrativa, pe vitrinele cladirii din Piata Romanilor numarul 1. „Majoritatea oraselor din Romania au probleme cu abordarea vitrinelor comerciale. De aceea, vrem sa dam o mana de ajutor, pe de o parte comerciantilor cu afaceri in astfel de cladiri istorice, ca sa stie ce pot face cu vitrinele lor, pe de alta parte, arhitectilor, care, la un moment dat, pot fi contactati sa se ocupe de reabilitare”, afirma restauratorul GTZ Christoph Junghans.

De altfel, Junghans impreuna cu arhitectul Michael Engel, au redactat un ghid de bune practici intitulat „Vitrine istorice din Romania”, care va fi promovat cu ajutorul Ministerului Culturii, iar arhitectii din intreaga tara il vor putea primi gratuit. Ei remarca faptul ca, spre exemplu, multe magazine afiseaza reclame supra-dimensionate sau stridente, care influenteaza negativ aspectul plastic intact al marilor bulevarde timisorene si arhitectura lor unica. De aceea, in brosura se regasesc si detalii constructive si ornamentale, prin care se poate extinde tipologia de baza a vitrinelor.

Adresata arhitectilor, brosura poate sensibiliza clientii care doresc sa reabiliteze vitrine din cladirile istorice. Pentru comercianti este, insa, cel putin la fel de importanta, deoarece, prin mentinerea acestor vitrine, ei vor contribui atat la pastrarea aspectului artistic al orasului, cat si la dezvoltarea durabila a propriilor afaceri. Specialistii de la GTZ au mai avut o contributie deosebita in reabilitarea cladirilor istorice din Timisoara, ale caror fatade au fost sau vor fi renovate.

Jochen Gauly, unul dintre cei treizeci de arhitecti germani, care a fost prezent permanent aici, spune ca, dupa cinci ani si jumatate, proiectul de asistenta al Guvernului Germaniei la Timisoara se incheie, urmand o noua faza. „Oficial, proiectul nostru la Timisoara s-a incheiat pe 31 decembrie 2009, dar eu voi mai fi aici si in lunile viitoare pentru a pune la punct ultimele detalii. Centrul de Reabilitare Urbana Timisoara din Piata Traian, va functiona, in continuare, fiind o structura a Primarie. Rolul nostru a fost de a pune pe roate acest proiect al reabilitarii urbane si de a crea o structura care sa functioneze dupa plecarea noastra”, a pus Gauly.

Expertul german spune, insa, ca autoritatile centrale, Guvernul Romaniei, trebuie sa inteleaga ca pastrarea patrimoniului istoric nu este doar o datorie a cetatenilor si a Primariei, ci, in primul rand, a lor. „Pana acum, nu exista, la nivel national, un program national prin care proprietarii cladirilor istorice sa fie sprijiniti. Primaria si cetatenii au resurse limitate si mare lucru nu pot rezolva singuri. Trebuie sa existe un program national, asa cum exista in multe alte tari”, spune arhitectul.

In cadrul acestui proiect demonstrativ, GTZ impreuna cu Primaria Timisoara acopera 70% din costul lucrarilor, iar asociatia de proprietari trebuie sa acopere proiectul tehnic si restul de 30%. Lucrarile vizeaza refacerea invelisului cladirilor si a componentelor artistice, reconditionarea sarpantei, tamplaria fatadelor principale si a elementelor de feronerie. Prioritate a fost reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul si zonele istorice ale Timisoarei. Acum, GTZ si Primaria Timisoarei au elaborat un ghid de masuri, prin care arhitectii pot conserva vitrinele vechi din oras. Prima problema o constituie faptul ca multi dintre proprietarii magazinelor care au astfel de virtine, le-au inlocuit pe cele vechi, din lemn, cu termopane.

Pentru a trage un semnal de alarma, Municipalitatea si GTZ au organizat chiar o expozitie de fotografii a celor mai frumoase vitrine din Timisoara. „In Timisoara, exista un numar considerabil de vitrine istorice, integrate armonios in ansamblul fatadelor, piese care ne trezesc admiratia prin modul cum au fost construite. Din pacate, trebuie sa constatam ca pierdem tot mai multe dintre aceste adevarate comori. Cladirile au fost continuu adaptate ca sa corespunda unor noi functiuni. Acesta este un fenomen corect si, in speta pozitiv, dar trebuie sa pledam pentru un comportament mai sensibil fata de mostenirea noastra istorica”, explica Melania Pop, consilier GTZ.

sursa: administratie.ro

Anunțuri

About Author

Consultant vanzari mobilier profesional pe domeniul horeca.

Comenteaza...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: