Lasă un comentariu

Timis: Cea mai mare piaţă agro


Comuna Lovrin, din Timiş, va avea cea mai mare şi mai modernă piaţă agro din ţară, cu o suprafaţă de două hectare. Investiţia se ridică la un milion de euro, cea mai mare parte din bani provenind de la bugetul de stat.
Aflată la 47 de kilometri de Timişoara, pe DN6, Comuna Lovrin este situată într-o zonă renumită pentru producţia de legume şi cereale. Aici vin fermieri şi agricultori din întreaga zonă de vest a ţării cu produse specifice. „În fiecare duminică vin aici, comercianţi şi privitori, câte 3.000 – 4.000 de oameni”, explică primarul Vasile Graur.

În prezent, datorită creşterii numărului de participanţi piaţa s-a extins pe străzile adiacente perturbând circulaţia, iar comerţul nu se efectuează conform normelor europene.

„La fiecare sfârşit de săptămână, toate străzile localităţii sunt pline de agricultori care vin cu produse, inclusiv cu animale, şi nu au unde să şi le expună. Piaţa este o necesitate, şi se va finaliza în curând”, susţine deputatul Alin Popoviciu.

Inaugurată luna viitoare

Lucrările la noua piaţă agro au fost demarate deja, iar iau şi de marea inaugurare o despart numai câteva săptămâni. „În luna martie piaţa agro din Lovrin va fi inaugurată, fiind cea mai mare din ţară. E doar o chestiune de timp să o finalizăm”, a mai spus primarul Graur.

Piaţa este amenajată în zona de vest a comunei şi e prevăzută cu spaţii special amenajate, separat, pentru zarzavagii, pentru vânzătorii de haine şi metalo – casnice, iar o hală de 300 de metri pătraţi a fost construită exclusiv pentru comercianţii de lactate şi carne. Pe restul suprafeţei vor sta vânzătorii de animale.

Banii pentru construirea pieţei, 3.000.000 de lei, au fost alocaţi luna trecută, din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2009 pentru judeţul Timiş. „În comuna Lovrin, judeţul Timiş, funcţionează o piaţa agroalimentară ce constituie un obiectiv economic de o importanţă deosebită pentru întreaga regiune. Importanţa regională este dată de faptul că această comună este un nod feroviar şi rutier, în care ajung locuitorii din zona Bihorului, a Aradului, din judeţul Timiş, iar după deschiderea vămii din Cenad chiar şi din Ungaria”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Comuna Lovrin este cu predilecţie una cu activitate agricolă, aici existând şi o Staţiune de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă.
Tot există şi un muzeu numit „ Casa Cânepii”, unde sunt adăpostite ustensilele care se foloseau, pe vremuri, la prelucrarea plantei, feţe de masă ţesute din cânepă, lenjerii ori pijamale, din acelaşi material.

Sursa: Evz.ro

Reclame

About Author

Consultant vanzari mobilier profesional pe domeniul horeca.

Comenteaza...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: