Articol despre clase de reactie la foc (ignifugare), conform normelor europene


In primul rand, ce este ignifugarea?

Conform definitiei, ignifugarea este modul de a acoperi sau a impregna un material combustibil (in special lemnos sau textil) cu materiale ignifuge, pentru a-l proteja contra actiunii focului si a-i mari rezistenta la ardere.

Inflamabilitatea , la randul ei, este definita ca fiind modul in care ceva se va arde sau aprinde, provocand incendii sau ardere. Gradul de dificultate necesar pentru a provoca arderea unei substante este cuantificat prin testarea la foc. La nivel international, exista o varietate de protocoale de testare pentru a cuantifica inflamabilitatea. Evaluarile realizate sunt utilizate in normele din constructii, cerintele de asigurare, normele de incendiu si alte regulamente care reglementează utilizarea de materiale de constructii, precum si depozitarea si manipularea substantelor foarte inflamabile, in interiorul si in afara structurilor, in transportul de suprafata sau aerian.

Clase de reactie la foc a produselor pentru constructii (exceptand pardoselile, produsele termoizolante pentru tubulatura liniara si cablurile electrice)

In sistemul de clasificare european pentru reactia la foc, un produs pentru constructii poate fi incadrat in următoarea euroclasa: A1, A2, B, C, D, E si F [4]. Acest simbol trebuie urmat de indicativele s1, s2 sau s3, si respectiv d0, d1 sau d2. Primul parametru indica emisia fumului iar al doilea producerea de picaturi la actiunea unei flacari pilot. Parametrul „s” este deosebit de important, stiut fiind faptul ca din statistica europeana, la incendiile produse în U.E, fumul a provocat peste 60% din totalul victimelor.

Indicativele asociate claselor de reactie la foc a produselor pentru constructii (exceptand pardoselile, produsele termoizolante pentru tubulatura liniara si cablurile electrice) caracterizeaza urmatoarele performante:

s1 – SMOGRA ≤ 30 m2s-1 si TPS600s ≤ 50 m2,
s2 – SMOGRA ≤ 180 m2s-1 si TPS600s ≤ 200 m2
s3 – nici s1 nici s2
d0 – fara picaturi / particule aprinse conform EN 13823 înainte de 600 sec.;
d1 – fara picaturi / particule aprinse care persistă mai mult de 10 sec. conform EN 13823 în 600 sec.;

d2 nici d0 nici d1. Aprinderea hartiei de filtru conform EN ISO 11925-2 clasifica produsul în clasa d2.

Inlocuirea claselor de combustibilitate cu clasele de reactie la foc a produselor pentru constructii (exceptand pardoselile, produsele termoizolante pentru tubulatura liniara si cablurile electrice)

Comisia europeana a decis asupra criteriului de performanta FIGRA sa stea la baza clasificarii europene pentru produsele pentru constructii – precum si timpul de realizare a flashoverului – cand sunt testate în coltul camerei, baza fundamentala a noului sistem de

clasificare, prezentat în tabelul de mai jos.

Clasificarea produselor pentru constructii după indicele FIGRA

sursa: fragmente din lucrarea „Clase de reactie la foc utilizate in ingineria securitatii la incediu” scrisa de Cpt. dr. ing. Ionel – Puiu GOLGOJA , (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă) si Prof. univ. dr. ing. Stefan VI TILĂ (Universitatea Tehnică de Construcţii Bucuresti – Facultatea de Instalaţii)

Reclame

About Author

Consultant vanzari mobilier profesional pe domeniul horeca.
%d blogeri au apreciat asta: